Celulele stem au din ce in ce mai multe aplicabilitati

Celulele stem sunt celulele primare ale organismului uman. Prin diviziune ele se pot dezvolta in alte tipuri de celule care, la randul lor, pot forma tesuturi si organe in corpul uman. Asadar, celulele stem pot evolua in celule mature cu caracteristici si forme specializate cum ar fi celulele din sange, celule ale sistemului nervos, celule pentru inima sau piele.Celulele stem se afla in diferite parţi ale corpului uman.

O lunga perioada, maduva osoasa fost singura sursa de celule stem hematopoietice folosite pentru transplanturi. De atunci si pana in prezent s-au folosit si alte surse de celule stem din corpul uman, cum ar fi sangele periferic. Cea mai importanta descoperire in cercetarea biotehnologiei a fost depistarea de celule stem in sângele care ramane in cordonul ombilical si placenta dupa nastere. Sangele respectiv este o sursa unica de celule stem hematopoietice si poate fi stocat doar in momentul nasterii pentru o utilizare a acestuia in viitor.

Specific celulelor stem este capabilitatea lor de a face toate aceste alte tipuri de celule, celulele stem fiind furnizori de celule noi. Când celulele stem se impart pot face mai multe celule stem sau mai multe alte tipuri de celule, spre exemplu, celulele stem din piele pot face mai multe celule stem de piele sau pot face celule diferentiate de piele care au abilitatea de a face melanina.
Cand suntem bolnavi, celulele sunt ranite si cand se intampla acest lucru, celulele stem devin active.Celulele stem au rolul de fixare a tesuturilor noastre bolnave si de a inlocui alte celule.Acesrea au rolul de a preveni imbatranirea prematura.

In urma acestor descoperiri, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia de a folosu aceste celule stem ca terapii pentru pacientii cu o gama larga de afectiuni medicale.

Inainte sa ne decidem daca recoltam celule stem, ne vom intreba la ce pot fi folosite celulele stem. In prezent, celulele stem pot produce tratamente pentru cele mai frecvente boli cu care se confrunta oamenii, boli de inima si cancer, boala Parkinson, scleroza multipla, accident vascular cerebral, boala Huntington, boli de maduva spinarii, leucemii acute si cronice, sindroame mielodisplazice, limfoame, hemoglobinopatii, anemii, anomalii plachetare ereditare, boli mieloproliferative, boli congenitale ale sistemului imun, boli fagocitare, boli congenitale metabolic.

In Romania exista o singura companie de celule stem care le ofera parintilor recoltarea celulelor stem si procesarea lor intr-un laborator ce detine acreditarea JACIE, laborator ce este al partenerului din Marea Britanie, Banca de celule stem Biovault.Acreditatea JACIE este cea care ne asigura ca practicile folosite de institurie respecta standarde de excelenta stabilite la nivel international in domeniul transplantului cu celule stem hematopoietice.

Incepand cu anul 2009, Stem Sure le ofera parintilor servicii medicale la standarde europene in domeniul recoltarii de celule stem hematopoietice si mezenchimale.

Banca de celule Stem Sure ofera posibilitatea pentru procesarea si stocarea ambelor tipuri de produse biologice ce pot fi recoltate in momentul nasterii, respectiv, sange ombilical si tesut de cordon ombilical.Stocarea se face in recipiente multiple, se ofera pachete pentru analize extinse ale probei, testare HLA gratuita, se asigura transport gratuit in cazul unui transplant.Materialul biologic ce a fost recoltat la nasterea copilului este stocat in cele mai bune conditii de siguranta si calitate.

Banca Stem Sure este cea care se bucura prin multe acreditari si de acreditarea Agentiei Nationale de Transplant.In cazul in care va fi nevoie de a a folosi proba de celule stem stocata, Stem Sure iti ofera consultanta pentru alegerea celui mai potrivit Centru de Transplant.Datorita experientei dobandite de banca engleza de celule stem Biovault prin eliberarea unui numar foarte mare de probe si utilizarea acestora in transplant, va poate facilita accesul la tratament medical in spitale din Marea Britanie.